Vyberte váš jazyk

označenie MGO na manuka mede

Ak ste niekedy držali v ruke manuka med, možno ste postrehli, že na obale sú rôzne čísla, ktoré poukazujú na silu a kvalitu produktu.

V tomto článku si rozoberieme to, čo znamené MGO.

Manuka med je výnimočný vďaka svojim terapeutickým a antibakteriálnym vlastnostiam. Jedným z dôvodov takýchto vlastností je prítomnosť obsahu metylglyoxalu, čiže MGO. Metylglioxal (MGO) v manukovom mede je chemická zlúčenina, ktorá spôsobuje antiseptický účinok.

Koncentrácia MGO v manuka mede je 100x vyššia ako v ostatných druhoch medov. Pravdou je, že nie každý manuka med má rovnaké MGO. Prečo je to tak? Ak včely nosia nektár iba z manuka kríkov, v tom prípade je MGO vyššie. Ak včely nosia nektár aj z iných rastlín, MGO v mede nie je až také vysoké a manuka med potom nie je až taký silný a účinný. Aby sa zistilo, aká je úroveň koncentrácie MGO, každá šarža medu musí byť vyšetrená. Získané merania sa následne uvedú na etikete. Koncentrácia MGO v manuka mede je štandardne od 30+ do 1700+.

 

Vlastnosti metylglyoxalu MGO v manuka mede

Vďaka peroxidu vodíka, ktorý by mal obsahovať každý med, majú medy antibakteriálne vlastnosti. Pri kontakte s ranou sa peroxid vodíka rozpadne na kyslík a vodu a v mede neostáva žiaden antiseptický účinok.

Manukový med je jedinečný práve tým, že má antibakteriálne vlastnosti aj po odstránení peroxidu vodíka. Hovorí sa tomu neperoxidová aktivita. Táto aktivita je možná práve vďaka premene dihydoxyacetónu (DHA), ktorého koncentrácia je obsiahnutá v nektári kvetov manuka. Viacero výskumných štúdii preukázalo, že manuka med s takýmito zložkami môže zabíjať patogénne baktérie. Taktiež je účinný proti mnohým mikroorganizmom aj s mnohonásobnými rezistentnými kmeňmi. Jedným z príkladov je kampylobaktéria, ktorá spôsobuje poruchy trávenia.

Treba ale povedať, že MGO a peroxid vodíka nie sú jediné látky s antimikrobiálnymi vlastnosťami. Liečivé vlastnosti pochádzajú aj z flavonoidov a rôznych kyselín, ktoré sú obsiahnuté v manuka mede. Na druhej strane manuka med nie je jediný produkt, ktorý obsahuje metylglyoxal MGO. Táto látka bola objavená aj v chlebe, víne, sóji a pive.

 

Ako vzniká MGO v manuka mede?

Pri odobratí manuka medu zo včelích úľov je koncentrácia metylglyoxalu MGO pomerne nízka. Je v rozsahu od 139 do 491 mg/kg. Ako teda vzniká metylglyoxal v mede? Deje sa to počas skladovania, keď je teplota okolo 37 ° C. Vtedy sa zvyšuje hladina MGO v mede. Predpokladá sa, že antibakteriálne vlastnosti sa objavia pri koncentrácii MGO nad 150 mg/kg.

Čo ovplyvňuje tento parameter? Je to obsah dihydroxyacetónu (DHA) v nektare, ktorý je základom tvorby metylglyoxalu (MGO). Ďalším faktorom je miera rozkvetu. Ďalšou dôležitou vecou je správanie včiel: či zbierajú nektár iba z kvetov manuky alebo ich zmiešajú aj s nektárom z iných kvetov. Výsledkom je, že manuka med má rôznu koncektráciu účinnej látky.

Hodnotenia MGO, ktoré sa nachádza na obale manuka medu, znamenajú množstvo metylglyoxalu (MGO) v 1 kg produktu. Napríklad, ak je na mede označenie MGO 550+, znanmená to, že v 1 kg medu sa nachádza 1550 mg účinnej látky.

 

Aký manuka med je pre mňa najvhodnejší?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Závisí to od vášho účelu konzumácie manuka medu. Ak chcete med užívať len preventívne na každodenné použitie alebo manuka med chcete len vyskúšať, úplne postačuje manuka med s nízkymi hodnotami MGO.

Manuka med s vyššími hodnotami MGOviac antiseptických vlastností sa používa najmä na lekárske účely. Taktiež pomáha pri liečbe rán, tráviacich problémoch, kašli, bolestiach v krku, akné a iné. Tieto poruchy sú spôsobené hlavne patogénnymi mikroorganizmami, a preto antibakteriálne vlastnosti produktu umožňujú vyrovnať sa s nimi. V tomto prípade je lepšie zvoliť si manuka med s vyššou koncentráciou MGO. Ak by ste radi vyskúšali najkvalitnejší manuka med v našej ponuke, tak odporúčame medy v bio kvalite: BIO Manukový med (MGO 1717+) NPA 31+ (250g) resp. BIO Manukový med (MGO 1717+) NPA 31+ (500g)

 

Ak by ste sa radi dozvedeli viac o austrálskom manukovom mede, odporúčam náš článok Austrálsky manukový med a jeho účinky.

Taktiež odporúčam článok m mestskom včelárení v Sydney, a to Mestské včely v Sydney.

Preklad: Milan Kozický

Zdroj: https://biosota.com.au/blogs/articles/what-manuka-honey-mgo-is